Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hammars – Hangrebod

Det är en varm, solig julidag när vi tar oss ut till Hammars fiskeläge för att prova vår tur-lycka. Vi har besökt Hammars förut, såg då att det verkade finnas en stig vidare norröver och det är den vi ska utforska idag. Fiskeläget var tomt och öde sist, nu mitt i högsommaren är det en hel del folk häromkring.

Hammars fiskeläge från sjösidan.

Stigen går genom öppen, vacker skog där det växer massor av orkidéer.

Skogsnycklar (tror jag).

Några gamla, blekta stigmarkörer leder oss in på rätt väg.

Ditåt!

Stigen leder fram till Hammars vattenkvarn, enligt info-skylten en av två bevarade hjulkvarnar på Gotland. Kvarnen uppfördes på 1700-talet och användes främst som grovkvarn för malning av spannmål till djuren. Kvarnhjulet finns kvar men både fåran för vattendraget Djupån och dess fördämningen är lite svåra att lokalisera då hela byggnaden är omringad och nästan gömd i den gröna, frodiga växtligheten.

Kvarnen från ”landsidan”

Det finns en grind ut mot ån, men den spärras av taggtråd. Vi lyckas istället ta oss runt på andra sidan huset, ut i den torrlagda bäckfåran som är helt övervuxen med gräs, blommor och örter.

Fotografering av blommor i bäckfåran.

Taggtråd stängslar av även på andra sidan, så man får vara försiktig när man klättrar på stenblocken som gömmer sig i grönskan för att ta sig över. Tur man har långa ben 🙂

Kvarnhuset från andra sidan Djupån.

Varför vill vi ta oss över då? Jo, vi hoppas att finna en väg vidare norrut, för att på sikt knyta ihop vår ”vandra Gotland runt”-karta. Och allmän nyfikenhet och upptäckarglädje, förstås 🙂

Enligt Lantmäteriets kartapp finns det ett par skogsvägar som går ner till Djupån mittemot kvarnen, vilket också stämmer med verkligheten! Vi väljer den som ser mest inbjudande ut och börjar vandra.

Skogen är grön och vacker. Täta snår och undervegetation växlar med lite öppnare passager där man ser långt mellan träden. Vi passerar några av de andra utsatta skogsvägarna, men de är rejält övervuxna och vi är ganska nöjda med den väg vi går på så vi traskar på. Efter ungefär 1,5 km kommer vi ut bland öppna fält och närmar oss en klunga gårdar.

Öppna fält i solsken.

Både vägar och fält ligger som långa solstrålar ut från gårdarna, och på kartan ser det inte ut som att det finns något bra ställe att gena mellan dem dem. Det finns ingen genväg utmärkt på kartan över cykel- & vandringsleder i Gothem, men ibland har man ju tur och kan hitta en ändå. Vi rådfrågar en passerande flanör, men han känner inte till området så bra. Så det blir till att traska hela vägen runt för att sen svänga in på den spikraka grusvägen ut mot Hangrebod.

Men först en paus i skuggan i busskuren vid denna vägkorsning som tydligen kallas Centralen.

Det är två kilometer ut till Hangrebod, över de öppna fälten och sen genom tät skog. Fiskeläget är fint och välskött, med klippta gräsmattor och en grillplats.

Hangrebod från sjösidan.

Vi går sen söderut, in i en hage längs en antydan till väg som vi hoppas ska ta oss förbi sjön/sankmarken Kläppviken. Bara en tunn landtunga skiljer sjön från havet, och det finns ett par vattendrag som förenar dem. Det första är helt igenväxt med vass, och vägen går rakt därigenom.

Hur ska vi passera här utan att få blöta fötter?

Vi gör en kringgående manöver högerut (västerut) och hittar en framkomlig passage via vasstuvor och stenar och lyckas ta oss över det första vattendraget. Det andra är något enklare att passera eftersom någon snällt nog lagt ut en rejäl planka.

Inga problem att passera här!

En stilla undran dyker upp om hur framkomligt det är under den blöta säsongen, särskilt om plankan skulle försvinna bort. Men idag har vi tagit oss förbi, och når snart ytterligare ett litet fiskeläge – Kläppar.

Kläppar är mindre men ser lika välskött ut, med klippt gräs och fungerande grind.

Härifrån följer vi skogsvägen en bit men gör sen en utbrytning söderut för att se om vi kan ta oss vidare längs kusten ner mot Grunnsudden. Marken är ganska ojämn och bär tydliga spår av stora betesdjur. Vi rundar ett buskage, och överraskas av hela ko-flocken som hänger här ute. Då väljer vi att retirera, det är för sankt och för många stora djur för att det ska kännas tryggt att ta sig förbi här.

En av massor av orkidéer i skogen. Här ännu en skogsnyckel (tror jag).

Efter drygt en halv kilometer når vi en korsande skogsväg (finns med på kartan), och en stig som leder vidare in i skogen mittemot oss (finns inte på kartan). Vi väljer stigen såklart!

Det är förmodligen en ridstig för islandshästarna som huserar på en gård i närheten. Den slingrar sig genom skogen och ut på det avverkade området och efter ytterligare drygt en halv kilometer når vi den skogsväg vi gick på tidigare idag som leder ner till Djupån. Kända marker igen!

Åter över taggtrådsstängslet.

Det blir samma väg tillbaka och snart är vi vid Hammars fiskeläge igen. Kul att få se lite nya fina områden, och vi drömmer om en enklare spång eller annat sätt att ta sig över Djupån (utan taggtråd!) och vid Kläppviken.

/Anna, 3 juli 2022

Om vår tur

Vi vandrar 11 km på stig, skogsväg, spikraka bil-grusvägar och sanka strandängar. Flera vattendrag utan spång måste passeras. Fina fiskelägen, massor av orkidéer.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén