Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Himlingeåsen

Vi är på besök i Sörmland och passar på att ta några korta, fina vardagturer här. En av dem går till Himlingeåsens naturreservat, en ås som sträcker sig några kilometer mellan en sjö – Kyrksjön – och de omgivande fälten och åkrarna. Vi parkerar vid den första parkering vi ser där vi kommer söderifrån, men det finns p-möjlighet även en bit längre norrut. Men det vet vi inte nu, så vi går längs grusvägen drygt en halv kilometer tills vi kommer till den egentliga åsen, och kan gå in på stigen som går på åskammen.

Åskam. Liten vandrare. Kyrksjön o bakgrunden.

Gräset och blommorna har vuxit sig högt och frodigt, men det finns en hyfsat tydlig stig och vi följer den norrut genom hagarna. Det finns också ett stort gravfält här, men det döljer sig mestadels under växtligheten.

Backnejlika?

Vi vandrar fram i naturreservatets hagar i knappt en kilometer, sen tar reservatet slut, hagen övergår i skog, men åsen och stigen fortsätter och vi med den.

Åsen genom skogen.

Här finns det inte så många blommor, men det finns andra färgklickar i gräset – ätbara dessutom!

Smultron!

Efter drygt en halv kilometer till svänger stigen ner mot grusvägen som går mellan fälten. Man kan gå vidare norrut på stigen, men vi tycker att vi gått lagom långt och följer grusvägen tillbaka till start. Här finns det ingen skugga på stora delar av sträckan, och solen gassar där vi går mellan fälten och genom gårdarna vid Himlinge.

Återvandring på grusvägen.

Tyvärr fanns det inget picknickbord i hagen – hade varit trevligt med en pausplats med utsikt över sjön – men det fanns en bänk precis utanför gick in i hagen från början och vi siktar på fikapaus där. Kanske inte världens roligaste ställe, bredvid en grushög och en stubbhög, men det är nästan ingen trafik som stör och en kaffipaus är ju alltid en kaffipaus 🙂

Fikapaus!

Sen traskar vi den dryga halvkilometern tillbaka till bilen, nöjda med vår lilla tur till Himlingeåsen.

/Anna, 9 juli 2022


Om vår tur

Vi vandrar knappt 5 km på en vacker ås och en slingrande grusväg. Hittar en bänk vid vägkanten för en fikapaus

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén