Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Längs järnvägens spår: Flygfältet – Visby

1896, 18 år efter att första tåget rullat mellan Visby och Hemse, förlängdes järnvägsbanan norrut mot Väskinde och senare vidare till Tingstäde och Lärbro. 1960 lades linjen ned och spåren revs upp.

Men även om själva rälsen är borta sedan länge finns järnvägens spår kvar i det gotländska landskapet, och jag har bestämt mig för att utforska dem. Gamla kartor över järnvägen tillsammans med Lantmäteriets moderna kartor och flygfoton från 60-talet (tillgängliga via Min Karta på webb och app) gör att det är relativt lätt att pussla ihop var järnvägsspåren funnits.

Jag börjar i Visby. Förra veckan gick jag så långt jag kom på linjen Visby – Hemse. Idag är det Visby – Väskinde/Tingstäde/Lärbro som gäller. Då Visby flygplats anlades i början på 1940-talet placerades landningsbanan så att den korsar järnvägsspåren. Tåg och flyg existerade tillsammans i nästan 20 år – men flygen hade alltid företräde, tågen fick snällt vänta.

Dagens spår av järnvägen syns norr om den streckade vita linjen. Bild från Lantmäteriets Min Karta.

Idag går jag en fin tur längs strandpromenaden i Visby, uppför klinttrappan vid Galgberget, österut över det öppna fältet där det tidigare var en speedway-bana och in i villakvarteren längs Aniaragatan. Här, där villagatorna slutar, finns det smala stigar som leder mig fram till dagens egentliga startpunkt – stationen vid Flygfältet. Eller åtminstone det som är kvar av den – perrongens betongfundament väster om Hangarvägen.

Den inhägnade golfbanan blockerar spåren fram till det egentliga och ännu mer inhägnade flygfältet, men jag nöjer mig med att starta här och går sydväst in mot Visby längs den före detta järnvägslinjen, numera är en grusväg.

Svep för att se fler bilder.

Jag kommer sexhundra meter, sen får jag gå lite omvägar runt lokaler och bensinmacken, men utanför Svenska Spel kan jag plocka upp spåret igen och följa det i över femhundra meter på cykelvägar, smågator och en passage mellan häck-kantade bakgårdar. Det går en upptrampad stig här, men det känns lite hemligt och jag hade ju aldrig gått just här i vanliga fall.

Sen blir det stopp. Någon har satt upp plank som blockerar passage över den fina gräsmattan öster om bostadhusen i kvarteret Fiskmåsen. Här fanns det ett slakteri tidigare, med ett eget stickspår, och den elektriska tryckknapp som användes för att växla spår finns fortfarande kvar lite i skymundan.

Tryckknapp på stolpe av räls.

Jag tar en av parallellgatorna istället, och kan snart ansluta till spåret igen – nu en gång- & cykelväg som går parallellt med ringmuren och som jag följer ända bort förbi parkeringen vid Söderport. Sen blir det en kringgående manöver igen för att ta mig förbi husen och det pågående bygget på kvarteret Järnvägen och nå fram till Visby stationshus.

Ännu en intressant tur i järnvägens spår, och med nya upptäckter på hemmaplan 🙂

/Anna, 5 juni 2022

Andra turer längs järnvägens spår:

Mer information om järnvägen på Gotland finns på föreningen Gotlandstågets webbplats.


Om vår tur

3 km vandring längs järnvägens spår från Flygfältet – Visby. Promenad till och från start- & slutstation tillkommer.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén