Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Längs järnvägens spår: Hamnen – Kopparsvik – Stationen

För hundra år sedan kom fraktskeppen kom in i Visby hamn och lastades av på järnvägsvagnar, som tuffade söderut upp förbi fängelset, upp genom palissaderna, ut till Kopparsvik där de bytte spår och tuffade vidare baklänges, norrut uppför Ravinstigen till stationsområdet sydost om ringmuren. En resa på lite drygt två kilometer.

Svep för att se fler bilder.

Eller så gick frakten åt andra hållet – kalksten från kalkbrottet i Kopparsvik eller sockerbetor från Roma forslades ner till hamnen på järnväg och skeppades ut.

Järnvägens spår i hamnen är svåra att finna för en novis som jag då det är så mycket ombyggt, men i palissaderna hittar jag en gammal järnvägsbro bredvid dagens grusade gångväg, och jag kan följa sträckningen ganska bra på dagens asfaltvägar ut till stenbrottet i Kopparsvik.

Där pausar jag med en glass på solen på fina caféet i Langska huset, innan jag följer järnvägens sträckning norrut där den tuffat fram precis bredvid klinten, på dagens gång- och cykelväg Ravinstigen.

Och uppe vid ”blå huset” (stationsbyggnaden) hittar jag något som skulle kunna vara stenblock mellan någon spårövergång. Eller så finns det någon helt annan anledning till att de ligger halvt gömt i gräsmattan under träden 🙂

Gotland och Visby har en fascinerande historia och det är kul att se staden med nya ögon.

/Anna, 8 juni 2022

Andra turer längs järnvägens spår:

Mer information om järnvägen på Gotland finns på föreningen Gotlandstågets webbplats.


Om vår tur

3 km vandring längs järnvägens spår från Hamnen till Kopparsvik och sen till Visby station. Promenad till och från start- & slutstation tillkommer.

Använd ”Dela”-knappen om du vill ladda ner gpx-filen för denna vardagstur.
Vardagstur Gotland – länk till hela kartan.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén