Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Flygfältsturen

Turen börjar norr om Coop-parkeringen, i hörnet av Kung Magnus väg och Jägargatan, och går norrut genom kvarteret Fiskmåsen. På 1930-talet uppfördes här ett andelsslakteri som drog nytta av den nya järnvägen mellan Visby och Lärbro som gick längs området. Slakteriet flyttade till Lundbygatan på 1960-talet, och det enda som finns kvar av järnvägen idag är en elektrisk tryckknapp som användes för att växla spår.

Elektrisk spårväxlarknapp på Polhems plats.

Vi fortsätter vidare norrut i järnvägens sträckning, korsar Brömsebroväg och går in på en upptrampad men avskild stig mellan häck-kantade bakgårdar.

Häckar och stig och en vit hundkäx-liknande blomma. Bild mot söder.

Sen går vi längs en allé av vackra, högvuxna träd mellan förskolan och Regionens socialkontor och fortsätter vidare på gång- och cykelvägen bakom Svenska Spel. Svenska Spel bildades 1997 då de två statliga bolagen Penninglotteriet och Tipstjänst slogs ihop. Båda bolagen har anor från 1930-talet, och Penninglotteriet har funnits i dessa lokaler sedan 1975

GC-väg. Bild mot söder.

När vi ska korsa Broväg är det slut på fina GC-vägar och trottarer, så vi får hålla uppsikt på trafiken då vi tar oss upp till rondellen vid Circle K och sedan vidare norrut på Atlasgatan. Här finns det en trottoar, men vi ska strax lämna den och gå in på Merkuriusgatan. Nu går vi återigen exakt längs järnvägens sträckning och efter drygt femhundra meter ser vi ännu ett spår av den; resterna av en perrong vid hållplats Flygfältet! Och har vi tur kanske vi får se (och höra!) ett plan komma in för landning eller dra iväg nästan rakt över oss.

Låg perrong till höger. Gotska GK och därefter flygfältet rakt fram.

Föreningen Gotlandståget har många fina bilder från den gotländska järnvägen, kolla här om du vill se hur hållplatsen såg ut 1951. Och kolla in mitt förra inlägg om just den här turen om du vill se hur järnvägens sträckning än idag syns från flygbilder.

Men nu är det dags att lämna järnvägen och gå vidare sydost på en av stigarna genom Planetskogen. Här finns en fin fjärilsstig med info-skyltar om alla fjärilar som finns att se här på sommaren – gör gärna en avstickare dit.

Info om fjärilar.

Vår tur tar oss förbi Bingers kvarn, Gotlands största (?) kvarnbyggnad uppförd 1854 och använd som just kvarn ända fram till 1960-talet. Likt kvarnen Högan i Visby användes den som disco på 70-talet, och likt Högan brann den ner. Olikt Högan byggdes den sen upp igen, och används nu som affärslokal.

Bom men stigen går vid sidan av.

Vi behöver korsa Broväg igen och fortsätter på en av stigarna genom dungen norr om Flexhuset och ut på dess parkering.

Stig genom dungen, parkering & asfalt nästa.

Nu kommer en lite tråkig sträcka genom industriområdet med mycket asfalt och breda bilvägar, men då vi korsat Bingebygatan går vi österut på gång- och cykelvägen bredvid breda gräsmattor som sommartid får växa till sig ordentligt för att bin och insekter ska trivas i de örtrika ängarna.

Vi svänger in på Irisdalsgatan och går sen in i Bingebyparken – ett stort grönområde mellan flerbostadshusen, med utegym, pulkabacke, fotbollsplan, grillplatser och bänkar och många asfalterade gångstigar kors och tvärs.

Bingebyparken.

Vi går igenom parken och fram till korsningen Brömsebroväg och Tjelvarvägen. Korsningen bevakas av en hög skulptur i metall och glas, men den finns inte med på Region Gotlands lista över offentlig konst. Har ett svagt minne av att Gotlandshem hade en liknande lista, men den kan jag inte hitta nu. Vet du mer om konstverket? Skriv gärna en kommentar!

Väktaren vid Bingeby.

Vi sneddar igenom Korpens vårdkvarter, förbi det alldeles nybyggda korttidsboendet och förbi den psykiatriska kliniken som funnits i andra änden sen 1937. Här i parken finns det mer offentlig konst, till exempel bronsskulpturen ”Herde och hind” av Alice Nordin, en framgångsrik konsthantverkare med familj från Boge.

Herden ska strax spela flöjt för hinden.

Nu återstår det bara för oss att korsa Norra Hansegatan och gå tillbaka till start längs Segebadengatan.

Jag hoppas du haft en fin tur, och att du sett eller lärt dig något nytt. Har du någon synpunkt eller något roligt att berätta om något längs den här sträckan så dela gärna med dig i kommentarsfältet nedanför kartan!

/Anna


Vardagstur: Flygfältsturen

5 km lång. Asfalt, grus, skogsstig.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén