Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Östkustleden, Mullvalds strandskog – Katthammarsvik

Ännu en dag gryr. Vinden har tilltagit under natten, vågornas återkommande dån de slår in över sandstranden dominerar morgonen, och det är aningens svalt ute. Det blir frukost i tältet idag igen.

Soluppgång kl 06.23.

Vi har med oss kupoltältet på denna tur. Det väger 1,5 kg mer än vårt större lättvikts-tunneltält, med mindre utrymme både i tältet och i absiderna, men det är lätt att sätta upp och då det är självstagande är det lätt att flytta runt innan man bestämmer sig för slutlig placering. Och jag gillar verkligen att kunna sitta inne i det och titta ut – är nog så nära vindskyddskänslan man kan komma här på Gotland.

Frukost med utsikt.

Som vanligt tar det ungefär ett par timmar att göra sig redo på morgonen. Tack vare blåsten är det knappt någon kondens på tältduken och det går lätt att packa ihop. Vid halv nio är vi redo för dagens vandring och ger oss iväg längs Östkustleden.

Här har vi gått många många gånger förut, både på tältturer och dagsturer, och vi har bra koll på var det finns lämpliga bänkar och fikabord. Idag pausar vi inte vid någon av dem då havsbrisen ligger på och svalkar. Istället hittar vi ett soligt ställe i lä och plockar fram camp-stolarna för dagens första kaffepaus.

Paus i soligt lä strax före Grynge fiskeläge.

Vi vandrar vidare längs kusten på skogsvägar, stigar, sandstrand och klippor.

Sysneudd på andra sidan viken. Dit ska vi.

Hittills har vi varit helt ensamma på leden, men då vi närmas oss Sysneudd och fiskbutiken där blir det liv och rörelse. Vi köper dagens lunch och slår oss ner vid ett bord utanför för att njuta av rökt lax med potatissallad. Inte riktigt välmatchat med Fanta till det, men drycken ger åtminstone snabb socker-energi.

Dagens lunch. Lyx att kunna köpa detta längs turen,

Köpekaffe och kaka på det, och sen är vi redo att vandra vidare norrut. Stenlandskapet på Sysneudd övergår i grönskande snår och skogsdungar. Det är så otroligt grönt och frodigt – tack vare det myckna regnandet de senaste veckorna – och det känns verkligen inte som september.

Ännu ett av Östkustledens utplacerade fikabord. Tumme upp.

Havsbrisen envisas med att ligga på, och nästa kaffestopp blir inte förrän vi rundat Kuppen och kommit i lä med utsikt mot Herrvik på andra sidan. Här har leden dragits om, den går inte längre på klippstigen närmast havet utan skyltningen pekar in på stig och skogsväg söder om de hus som ligger här på udden.

Molnen samlar sig inåt land över Herrvik.

I Herrvik fyller vi på vatten från en av de gula sommarvattenslangar som finns vid hamnen och tar oss sen vidare ut på Grogarnsberget. Vi hade en tanke om att övernatta här, kanske kunna göra upp en myseld vid eldplatsen, men vedförrådet är tomt, havsbrisen fortsätter att blåsa, och solen kommer strax att försvinna bakom berget. Så vi vandrar vidare en bit till.

Vid Färsviken, Grogarnsberget i bakgrunden.

Helt rätt val, det blir mycket behagligare då vi slipper blåsten och vi gör ett sista ryck för att runda även hammaren. Där, med utsikt över Katthammarsvik och solnedgången, hittar vi en riktigt bra tältplats i skyddat läge. Det är väldigt nära leden, men det är å andra sidan ingen enorm trafik här så vi tror inte det ska vara något större problem. Och det är det inte, den enda vi får besök av är en man som går med sina hundar. Efter det är vi alldeles ensamma.

Nattens läger.

Vi funderar ett tag på att göra upp en liten eld, men vi nöjer oss med att sitta här i lä och titta på solnedgången medan vi äter kvällsmat. Spela lite kort. Reflektera över livet, universum och allting.

Och när solen gått ner och det är mörkt kryper vi in i tältet. Godnatt.

/Anna, 18 september 2023


Läs mer om vår tur då vi vandrar hela Östkustleden

Om vår tur

Dag 3 av vår vandring längs hela Östkustleden. 24 km med övernattning i tält.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén