Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Östkustleden, Närsholmen – Närsakar

Att vandra hela Östkustleden har länge stått på vår att göra-lista, och en ledig höstvecka händer det! Jag lyckas få till transport-logistiken och vi tar bussen från Visby så långt mot Närsholmen vi kan komma och sen en taxi för de sista milen ut till ledstarten. Mycket smidigt! (Glöm inte att förboka taxin!).

Väderprognosen ser ok ut och det finns möjlighet att fylla på både vatten och mat längs vägen. En vag oro för stickmyggor gnager lite – mygginvasionen på fastlandet var en starkt bidragande orsak till att vi inte fortsatte vår Sörmlandsledenvandring denna vecka – men vi håller tummarna för att vi ska slippa bli uppätna. (Spoiler alert: Vi slipper.)

”Bara” 78 km till Anga!

Vi käkar en lätt lunch (medhavd macka) vid ledstarten och sen ger vi oss iväg på Östkustleden. Vi räknar med att vara framme i Anga om lite drygt tre dygn, i tid för att hinna med eftermiddagens enda buss för transport tillbaka till Visby via ett byte i Kräklingbo.

Paus!

Våra campingstolar är riktigt bekväma och används ofta på tur. Här sitter vi i lä bakom bunkern på Virudden, 8 km in på vår tur. Luftar fötterna, Vilar benen. Njuter av en kopp kaffe.

Frukta dock ej, du vandrare som inte vill släpa med en egen stol! Det finns gott om fikabord utplacerade längs leden och i fiskelägena så du behöver inte gå många kilometer utan en paus på en bänk.

Fikabord strax efter Brändu fiskeläge.

Det är tyvärr värre med lägerplatser i direkt anslutning till leden då den till stor del går på grusvägar i det fina odlingslandskapet mellan inhägnade beteshagar (med stora djur!), åkrar och fiskelägen. Skogsdungarna är snåriga. Sandstränderna är smala och havet nära. De horisontella ytorna på säkert avstånd från bilar, traktorer, havet eller stora djur är få. Mycket få. Dessutom har allt regn gjort markerna blöta och vegetationen enorm. ENORM.

(Har du gått denna del av leden? Har du några tips på tältplatser?)

Bunker vid Nabbens fiskeläge.

Men idag skiner solen på oss, tills den inte gör det längre. September har fört med sig inte bara ENORM grönska, utan också en solnedgång som kommer mycket tidigare än man tror.

Så vi bestämmer oss för att övernatta vid Närsakar. Sommartid är det konserter och teater på den fina utomhusscenen, men nu är det ingen verksamhet. Vi slår läger i ett undanskymt hörn i det höga, tjocka gräset. Några fiskare drar upp stora abborrar ur ån medan vi äter frystorkat i solnedgången.

Eget ljus lyser upp då solen går ner.

Vi sitter och lyssnar på syrsorna, kornas brölande och ljudet av jordbruksmaskiner från omkringliggande fält medan mörkret faller. Sedan kryper vi in i tältet och somnar gott, trötta efter en fin dag med fin vandring.

/Anna, 16 september 2023

Läs mer om vår tur då vi vandrar hela Östkustleden

Om vår tur

Vi ger oss ut på Östkustleden och vandrar hela leden från Närsholmen till Anga på fyra dagar. Första dagen blir 16 km vandring längs grusvägarna i Närs fina odlingslandskap, med havet inom synhåll en stor del av tiden.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén