Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Gotland runt: Visby – Kappelshamn

Otaliga vandrare har traskat längs den populära kuststräckan mellan Visby och Kappelshamn och det märks. Stigarna är väl upptrampade och lättvandrade, fikabord och eldplatser är strösslade längs vägen och det finns trappor och rep som hjälper vandraren upp- och nerför klinterna.

Hela sträckan är ungefär 61 km lång. Det finns många stigar i området och det är lätt att göra sig en egen rundslinga, lagom lång för en dagstur. Eller så går man hela vägen på 3-4 dagar med övernattning i tält och tar bussen från Kappelshamn.

Visby – Nyhamn, 17 km

Vandringen från Visby följer strandpromenaden norrut till Snäck och går därefter på lätt framkomliga stigar och mindre grusvägar längs strandängar och klapperstensstränder till Nyhamns fiskeläge. Brucebo naturreservat passeras, där man kan hitta många olika sorters orkidéer under vår och sommar.

Fika på gång i Brucebo naturreservat.

Det finns många ställen att rasta på, med fikabord och ibland även en eldplats. För den som inte vill ta med eget fika finns det ett antal säsongsöppna caféer och restauranger längs vägen.

Sandstränder och bryggor erbjuder den badsugne många chanser till ett dopp i havet, och mellan Lummelunda och Nyhamn finns det flera fina platser med havsutsikt där man kan slå upp ett tält.

Under den frostfria tiden på året kan du fylla på vatten från en kran strax före Brissunds fiskeläge och en rickepump i Nyhamn. Sommartoaletter (öppna 15 maj – 15 september) finns vid Gustavsvik och Brissund. Kinnerstugan vid Lummelunda med dusch och toalett har öppet för allmänheten året runt.

Det finns parkering vid Nyhamns fiskeläge, och det är knappt 1,5 km till närmaste busshållplats på Kappelshamnsvägen (väg 149).

Nyhamn – Svarthäll Ireviken, 19 km

Efter Nyhamn går stigen upp på skogsklädda svallgrusvallar och klintkanter, med ett par fina utsiktsplatser på utstickande klintnäsor. Halvvägs in i Björkume naturreservat ansluter stigen till den orange-markerade Klintkustleden, men strax efter reservatet lämnar du leden för att följa stigen närmast havet och tar dig upp på klinten först då man passerat Törrvesklints imponerande klintnäsa.

Övernattning vid Törrvesklint (Balsklint i bakgrunden).

Du ansluter till Klintkustleden igen vid Jungfruns 12 m höga rauk och följer sedan leden på grusvägar och stigar förbi Lickershamn, skogsklädda klinter och Irevikens långa klapperstens-/sandstrand. Ireån passeras och sedan är du framme vid Svarthäll och Hall-Hangvars stora naturreservat.

Fikabord och eldplatser finns i Björkume, i Lickershamn och vid Svarthäll och i Lickershamn finns ett säsongsöppet fiskrökeri.

Rickepump finns i Nyhamn, sen är det ganska skralt med vattenkällor. Sommaröppen toalett (WC) med vattenkran finns i Lickershamn och Ireåns vatten kan nyttjas med lämplig rening efter eget omdöme.

Ireå-vatten i vattenfilter-flaska.

Utöver toaletten i Lickershamn finns det sommaröppna torrdass på flera ställen längs Irevikens strand.

Det är möjligt att tälta på eller nedanför Törrvesklint, vid stranden före eller i skogen efter Lickershamn, på vissa av klintnäsorna före Ireviken och längs så gott som hela Irevikens strand och klipporna bort mot Svarthäll. Obs att det är inte tillåtet att tälta i Björkume eller Ireåns naturreservat.

Parkering finns vid Nyhamns fiskläge och Svarthäll. Busshållplats på Kappelshamnsvägen (väg 149) ca 2 km från Svarthäll.

Svarthäll Ireviken – Kappelshamn, 25 km

Vandringen följer Klintkustleden från Svarthäll, upp på klintkanten via Prinsesstrappan och vidare på stigar och gamla körvägar som alternerar mellan klapperstensstränder, skogsbevuxna klintkanter och kreaturshagar. Här finns ingen bebyggelse och man möter sällan särskilt mycket folk.

Eldplats & fikabord med havsutsikt vid Sigges kurru.

Vid Harudden tar leden slut men stigen fortsätter i samma stil längs kusten via Halls fiskeläge, upp på Hallshuks 30 m höga klippor och ner igen längs viken fram till Kappelshamn.

Mer än halva sträckan går genom Hall-Hangvars naturreservat där det finns flera rastplatser med iordningsställda eldplatser. Även utanför reservatet finns det flera ”hemmabyggda” rastplatser.

Eldplats med utsikt över Kappelshamnsviken.

Sommartid kan man ta vatten från en rickepump vid Halls fiskeläge, under andra tider på året kan det finnas vatten i bäckarna som man kan nyttjas med lämplig rening efter eget omdöme. Det finns en sommartoalett (torrdass) vid badplatsen i Kappelshamn, och en säsongsöppen restaurang.

Det går att hitta hyfsat plana ytor för tält i skogen, längs klapperstensstranden eller vid strandängarna mellan Svarthäll och Harudden (kom bara ihåg att det kan vara kor i hagarna) eller längs Kappelshamnsviken.

Parkering finns vid badplatsen eller hamnen i Kappelshamn. Busshållplats bredvid restaurangen.


Visby – Kappelshamn
61 km


<< Klintehamn – Visby
45 km
Kommer snart!

Kappelshamn – Fårösund >>
40 km
Kommer snart!


Turkarta

Vandra Gotland runt!

Hitta inspiration för din nästa tur längs Gotlands kust med Vardagsturs turkarta.

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén